top of page

FESİH YASAĞI SÜRESİ 2 AY DAHA UZATILDI

Çalışma hayatı ve ülke ekonomisinin, COVİD-19 salgın hastalığının beraberinde ge-tirdiği olumsuzluklardan daha az etkilenmesini sağlamak amacıyla devlet tarafından bir çok hukuki düzenleme hayata geçirilmiştir. Bu hukuki düzenlenmelerden biri de 4857 sayılı İş Kanunu geçici 10. madde ile öngörülen iş sözleşmesinin işverence feshini yasaklayan emredici hükümdür.



Fesih yasağı nedir?


İş Kanunu gç.md.10/1'e göre işverenler, iş ve hizmet sözleşmelerini bu maddenin yürürlüğe girdiği 16.04.2020 tarihinden itibaren üç ay süreyle feshedemeyecektir. Buna fesih yasağı denilmektedir.



Fesih yasağının istisnası var mıdır?


Fesih yasağının istisnaları İş Kanunu gç.md.10/1'de düzenlenmiştir. Fesih yasağının istisnaları şunlardır:

a) İş Kanunu md.25/1-b.2'de düzenlenmiş olan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri sebebiyle iş sözleşmesinin işverence haklı sebeple feshi halleri.

b) Belirli süreli iş sözleşmelerinin, sürenin dolması sebebiyle sona ermesi.

c) İş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetlerinin sona ermesi.

d) İlgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım lerinde in sona ermesi halleri.



Fesih yasağı döneminde, işverenini işçiyi ücretsiz izine ayırması:


Fesih yasağı döneminde veren, çiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, çiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez (İş Kanunu gç.md.10/2)



Fesih yasağına uyulmamasının işveren bakımından bir yaptırımı var mıdır?


Fesih yasağı hükmü, emredici bir hükümdür. İş Kanunu gç.md.10/3'e göre; fesih yasağı hükümlerine aykırı olarak sözleşmesini fesheden veren veya veren vekiline, sözleşmesi feshedilen her çi için fiilin lendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir. Ayrıca iş sözleşmesinin, işveren tarafından, yukarıdaki istisnalar haricindeki bir sebeple sona erdirilmesi halinde, geçerli feshin sonuçları doğmayacaktır.



Fesih yasağı ne zamana kadar uygulanacaktır?


Fesih yasağı ilk başta 16.04.2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle uygulanmış olup, uygulanma süresi daha sonra yayımlanan çeşitli Cumhurbaşkanı Kararları ile birden çok kez uzatılmıştır.


3135 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile fesih yasağı uygulanma süresi en son 17/01/2020 tarihine kadar uzatılmıştı.


30.12.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı Kararı (No:3344) ile birlikte fesih yasağı uygulanma süresi bir kez daha uzatılmıştır. Buna göre fesih yasağı uygulama süresinin 17/01/2020 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatılmasına karar verilmiştir.



Fesih yasağı döneminde iş sözleşmesi, işveren tarafından feshedilen işçi ne yapabilir?


İşverenin, fesih yasağı döneminde, iş sözleşmesini feshetmesi halinde söz konusu bu fesih geçerli bir feshin sonuçlarını doğurmayacağından işçi feshin geçersizliğinin tespiti yönünde dava açabilir (Feshin, yukarıda sayılmış olan istisnalar kapsamında olması hali hariç olmak üzere).



Comments


bottom of page