top of page

TAHLİYE TAAHÜTNAMESİ NASIL DÜZENLENMELİDİR?

Konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerini sona erdiren sınırlı sebeplerden biri de tahliye taahhütnamesinin icraya başvurmak yahut dava açmak suretiyle kullanılmasıdır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu md.352/1'de öngörülen bu sebep, kiracıdan kaynaklanan tahliye sebepleri arasında sayılmıştır. Peki tahliye taahhütnamesi nasıl düzenlenir?


TBK md.352/1 şu şekildedir: "Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir." Buna göre geçerli bir tahliye taahhütnamesinden söz edilmek için kanunun aradığı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.


Geçerli bir tahliye taahhütnamesinin nasıl düzenlenir?


1) Tahliye taahhütnamesinin adi yazılı şekilde düzenlenmiş olması yeterlidir.


Tahliye taahhüdünün noterde düzenlenmesi gerekmemekle birlikte, söz konusu taahhüdün noterde düzenlenmiş olması ispat bakımından kolaylık sağlayacaktır.


2) Kiralananın boşaltılacağı tarih açık ve net bir şekilde belirlenmiş olmalıdır.


3)Taahhütte bulunacak olan kişi kiracı olmalıdır.


Kiracı dışında başka bir kimsenin tahliye taahhüdünde bulunması geçerli olmayacaktır. Eğer kiracı sayısı birden fazla ise kiracıların tamamının yazılı taahhütte bulunması gerekmektedir.


4) Kiralanan yer; aile konutu olarak kullanılmakta ise, kiracının eşinin de yazılı olarak tahliye taahhüdüne rıza göstermiş olması gerekmektedir.


5) Tahliye taahhüdünün, kiralananın, kiracıya tesliminden sonraki bir tarihte verilmiş olması gerekmektedir.

Belirtmek gerekir ki kira sözleşmesinin yapılmış olması tek başına yeterli değildir. Tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için kiralanan taşınmazın kiracıya teslim edildiği tarihten sonra verilmiş olması gerekmektedir. Nitekim kanun maddesinde yer verilen "kiralananın teslim edilmesinden sonra" ifadesiyle bu durum vurgulanmıştır. Dolasıyla kira sözleşmesinin imza altına alındığı anda tahliye taahhüdünün verilmesi durumlarında ortada hukuken geçerli bir tahliye taahhüdünden söz edilemeyecektir.


Uygulamada kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhüdünün de imza altına alındığı ancak taahhüdün düzenlenme tarihinin ve tahliye tarihi sonradan doldurulmak üzere boş bırakıldığı görülmektedir. Bu durumda kiracı, düzenleme tarihi ve tahliye tarihi boş olan ve daha sonradan doldurulabilen bu tahliye taahhüdü ile bağlı hale gelecektir. Tahliye taahhüdünün boş olarak imzalandığının ispat yükü kiracıda olacaktır. Bu durum kiracı tarafından yazılı delil ile ispatlanabilir ise tahliye taahhüdü geçerli olmayacaktır.


Tahliye taahhüdü hakkında ve kira hukuku ile ilgili diğer konularda daha detaylı bilgi edinmek ve hukuki danışmanlık almak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page