top of page

TRAFİK İDARİ PARA CEZALARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Trafik idari para cezalarına itiraz edilebilir mi?


Karayollarındaki can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınan önlemler 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ancak kanunda yer alan hükümlerin ihlali sonucunda vatandaşlar çeşitli idari para cezaları ile karşılaşabilmektedir. Eğer kişi hakkında düzenlenen trafik idari para cezasının haksız hukuka aykırı olduğu düşünülüyorsa söz konusu bu trafik idari para cezasına itiraz edebilmek mümkündür.


Kişiler haklarında düzenlenen trafik idari para cezalarını nasıl öğrenebilir?


Trafik idari para cezası eğer seyir halindeyken yapılan trafik kontrolü sırasında düzenlenmiş ise ceza da bu sırada tebliğ edilecektir. Böyle bir durum söz konusu değilse trafik idari para cezasına dair belgenin mutlaka ilgili kişiye tebliğ edilmesi gerekir.

Kişi haklarında düzenlenen trafik idari para cezaları, aşağıda yer verilen web sitesi adreslerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilir:

  • E-Devlet

  • Emniyet Genel Müdürlüğü

  • Gelir İdaresi Başkanlığı

Trafik idari para cezasına itirazda görevli ve yetkili yargı mercii neresidir?


6/4/2011 tarihli ve 27897 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ("Yönetmelik") md.16/1 hükmüne göre, trafik idari para cezalarına karşı yapılacak itirazları incelemekle görevli olan yargı mercii sulh ceza hakimliğidir.

İtiraz incelemeye yetkili sulh ceza hakimliği ise söz konusu trafik idari para cezasının düzenlenmesini gerektiren kabahatin işlendiği yer sulh ceza hakimliğidir (Ceza Muhakemesi Kanunu md.12/1).


Trafik idari para cezasına itiraz süresi ne zaman başlar? İtiraz süresi kaç gündür?


Trafik idari para cezalarına itiraz süresi, cezanın ilgili kişiye tebliğ edilmesiyle başlar. İtiraz süresi 15 gündür ("Yönetmelik" md.16/1). Tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmeyen trafik idari para cezaları ise kesinleşir.


Gecikmiş itiraz mümkün müdür?


Yönetmelik md. 16/3 hükmüne göre, mücbir sebep dolayısıyla 15 günlük itiraz süresinin geçirilmiş olması halinde bu sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde başvuruda bulunulabilir. Bu başvuru, kararın kesinleşmesini engellemez; ancak mahkeme yerine getirmeyi durdurabilir.


İtiraz için gerekli evraklar nelerdir?


  • Trafik idari para cezasına itiraz dilekçesi

  • Trafik idari para cezası karar tutanağı sureti

  • Tebligat zarfı sureti

  • Ruhsat sureti

  • Kimlik ve Ehliyet sureti

  • Vekaletname sureti (İtiraz avukat tarafından vekil sıfatıyla yapılıyorsa)

  • Vekalet pulu (İtiraz avukat tarafından vekil sıfatıyla yapılıyorsa)

  • Vekalet harcı (İtiraz avukat tarafından vekil sıfatıyla yapılıyorsa)


Trafik idari para cezalarına itiraz halinde harç ödenir mi? İtiraz incelemesi nasıl yapılır?


Trafik idari para cezalarına itiraz edilmesi herhangi bir harca tabi değildir. İtiraz hakkında, sulh ceza hakimliği tarafından duruşmasız olarak dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde itirazın haklı olup olmadığına karar verilir.


Trafik idari para cezaları ne zamana kadar ödenmelidir? Peşin ödeme indirimi nedir? Gecikme faizi ne kadardır?


İlgili Yönetmelik md.14/4'ün, 31/01/2024 tarihli değişiklik öncesindeki halinde, trafik idari para cezalarının ödenme süresi tebliğ tarihinden itibaren 15 gün ile sınırlandırılmıştır. 31/01/2024 tarih ve 32446 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili Yönetmelik'te değişiklik öngören yönetmelik maddesi ile birlikte trafik idari para cezalarına itiraz süresi tebliğden itibaren 1 ay olarak değiştirilmiş ve itiraz süresi arttırılmıştır.


Yönetmelik md.14/4 hükmüne göre trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde söz konusu ceza miktarında %25 oranında indirim yapılır. Bu indirime peşin ödeme indirimi denilir.


Aynı yönetmelik hükmüne göre eğer cezaya muhatap olanın kişinin ekonomik durumunu müsait değilse ve 1 ay içerisinde ilgili vergi dairesine müracaat etmesi halinde, vergi dairesince ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir yıl içinde ve dört eşit taksitte ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda ise idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.


Yönetmelik md.15/1 hükmüne göre Para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay % 5 faiz uygulanır. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınır. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemez.


Trafik idari para cezasının 15 gün içerisinde ödenmiş olması itiraz etmeye engel teşkil eder mi?


Yönetmelik md.14/3 hükmüne göre peşin ödeme indiriminden yararlanılmış olması kişi hakkında düzenlenen idari para cezasına karşı itiraz etmesine engel teşkil etmez. İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilir.


Kişiler isterse trafik idari para cezasının tebliğden itibaren 1 ay içerisinde %25 indirimli olarak ödedikten sonra yine tebliğden itibaren 15 gün içerisinde söz konusu bu cezaya karşı itiraz edebilir.


Trafik idari para cezaları nereye ödenir?


Yönetmelik md.14/2 hükmüne göre trafik idarî para cezaları Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka ve PTT aracılığıyla ödenebilir.


2024 yılı güncel trafik idari para cezası tutarları ne kadardır?


25/11/2023 tarih ve 32380 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 213 sayılı V. U. K. Genel Tebliği ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yeniden değerleme oranının %58,46 olarak belirlenmesinin ardından trafik idari para cezaları da bu oran doğrultusunda zamlanmıştır. 2024 yılında uygulanacak güncel trafik idari para cezalarına dair tablo aşağıda yer almaktadır. Söz konusu tabloda en çok ihlal edilen trafik kuralı ihlallerinden kaynaklanan trafik idari para ceza sebeplerine ve miktarlarına yer verilmiştir. Trafik idari para ceza miktarlarına ilişkin daha detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayınız.






Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page